Sedmá generace

Sedmá generace 10/2004

Až přijde CAP

Současné průmyslové zemědělství přináší vysokou spotřebu pesticidů a dalších rizikových látek, skandály s kontaminovanými potravinami, rozoranou zeleň, znečištěné řeky, erozi půdy, velkochovy přeplněné týranými zvířaty a vylidňující se vesnice. Musí tomu tak být? Jak se tomu dá zabránit a co s tím zmůže EU? To se dočtete v článku programového vedoucího Hnutí DUHA Vojtěcha Koteckého.

25. října 2004 /

Život s několika miliony

Jaké jsou všední radosti i strasti profesionálního včelaře, přináší reportáž o rodině „žijící se sta miliony“.

24. října 2004 /

Ideály, realita a ztracené iluze

„Kdyby všichni mladí odešli do města, vesnice by vymřela.“ „Jsem proti chamtivosti.“ „Je lepší se s lidmi dohodnout než jim něco přikazovat.“ Tyto a mnohé další důvody pro svou existenci uvedli zástupci etických záložen – u nás zvaných též kampeličky. O úskalích takového podnikání a o tom, jakou ránu jim mimoděk zasadila evropská byrokracie, vypráví již jedenáctý díl seriálu Z ekonomického kapsáře Nadi Johanisové.

24. října 2004 /

Inspirující Wales

„Život v převážně venkovském Walesu je o poznání méně uspěchaný než v anglických městských aglomeracích. Vládne tu poklidná atmosféra zastrčených venkovských oblastí, dekorovaná bekotem všudypřítomných ovcí. Jeden obchůdek vedle druhého nabízí produkty ekologického zemědělství — mléčné výrobky, zeleninu, ovoce. Řezník porcuje bio telecí, vepřové a skopové. Oblíbená kavárna vás zve na fair trade kávu, čaj či čokoládu a zákusky, džusy nebo saláty z šetrného hospodaření.“ O tom, jaká panuje atmosféra na zeleném waleském venkově, informuje Michal Rezek, ředitel Pracovní skupiny pro certifikaci lesů FSC v České republice.

23. října 2004 /
Sedmá generace 2/2024 vychází v 2. polovině dubna.