Sedmá generace

Sedmá generace 1/2003

Nový začátek?

Dějinami vztahů mezi Čechy a Slováky vás provede historik, pedagog a publicista působící na Historickém ústavu Masarykovy univerzity v Brně.

30. ledna 2003 /

Kto zaplatil školné?

Vydavatelka známého česko-slovenského týdeníku MOSTY vzpomíná na občanský odpor proti politickému rozhodnutí o rozdělení československé federace.

29. ledna 2003 /

Nedostatečné argumenty

Olomoucký politolog po deseti letech rekapituluje politické příčiny a důsledky rozdělení Československa.

28. ledna 2003 /

Pýcha moci

Rozdělení Československa jako útok na demokracii, tak chápe události podzimu 1992 člen slovenské pobočky Helsinského výboru a Společnosti pro trvale udržitelný život.

26. ledna 2003 /

Malý český nacionalismus

Komentátor deníku Právo odpovídá na dvě otázky Sedmé generace.

25. ledna 2003 /

Život na hranici

redakce Sedmé generace navštívila dvě obce na hranici mezi Českou republikou a Slovenskem. Jak se žije zdejším lidem? Jaké potíže, či naopak výhody jim rozdělení republiky přineslo?

24. ledna 2003 /

Rozhovor se Samuelem Redechou

Jak se rozdělení federace promítlo do osudů zdejších lidí? Pre ľudí z bývalej osady U Sabotů, teraz Šance, to bolo bolestné obdobie, kedy boli pod veľkým psychickým tlakom. Dnes už ale žijú bežnými problémami občanov prihraničnej obce, ako je zamestnanosť, dostupnosť služieb apod. Celkovo tu však stále pretrváva silný pocit spolunáležitosti s ľuďmi na Morave. […]

23. ledna 2003 /

Stigma

*** Tichá bolest z přimykání kdy v prachu rozvířeném k zemi lokty silně opře se mi o chybějící žebro Eva *** Pár sekund před zbořením snad bys mne i objala Přitiskla ruce na pilíř S roubeným strachem že ten dům nakonec nespadne KŘEHKOST to když se Ti sevře hrdlo podaného džbánu *** Jak se řekne t i […]

21. ledna 2003 /

Křikcentra

Křikcentra Jedno odpoledne syn se vrátil ze školy, aktovku položil na lůžko, pak se nadechl a spustil: „Aúuuáhááúú hádáájúáá!!!“ „Proč tak křičíš!“ tiším ho. Místo odpovědi se znovu ozval tygří pokřik. „Kdo tě má poslouchat!“ vztekám se. Adam se brání: „Ale nám paní učitelka ve škole řekla, abychom se doma vykřičeli.“ Dobrý nápad, dobrá rada, […]

20. ledna 2003 /

Válka s dinosaury

Dopisovatel časopisu The Ecologist nalézá příčinu amerických příprav útok na Irák ve významném vlivu ropných a automobilových společností na čelné politické představitele USA.

19. ledna 2003 /

Novinky zo sveta genetických technológií

Slovenská biofyzička navazuje na svůj seriál z loňského ročníku Sedmé generace krátkými texty o aktuálním vývoji v oblasti genetických modifikací. Tentokrát se zabývá důsledky nezamýšlené kontaminace hospodářských rostlin.

17. ledna 2003 /

Mezisklad v Dukovanech: Plané vládní sliby

První díl o významných eko-kauzách vás zavede do bezprostřední blízkosti dukovanské jaderné elektrárny.

16. ledna 2003 /

Od počátků písemnictví

První díl čtyřdílného seriálu o obrazu životního prostředí v českém cestopise vás zavede do nejstarších dob písemnictví.

14. ledna 2003 /

Nic není černobílé

S ombudsmanem Otakarem Motejlem o prezidentských volbách, ekologických kauzách i o událostech 17. listopadu.

13. ledna 2003 / ,

Strana zelených a občanské iniciativy: střet zájmů?

Diskuse, kterou v říjnovém čísle 7.G zahájil Pavel Franc, pokračuje. Nad možným "konfliktem zájmů" ekologických aktivistů, členů politické strany, se zamýšlí šéfredaktor Literárních novin a spoluautor Tmavozelené výzvy.

11. ledna 2003 /

Všichni tam nemusí

Do diskuse o personálním propojování stranické politiky a činnosti občanských sdružení přispěl i dlouholetý ekologický aktivista a nynější tajemník ministra životního prostředí.

10. ledna 2003 /

Mnoho povyku pro nic?

Je třeba stranickou angažovanost členů ekologických organizací považovat za problém? Na tuto otázku odpovídá vedoucí programů Hnutí DUHA.

9. ledna 2003 /

Tmavozelená výzva

Sedmá generace přináší plné znění dokumentu, který vyvolal ostré reakce některých ekologických aktivistů. Jakub Patočka, Jan Beránek, Ivan Dejmal a další v něm vyzývají své přátele z ekologického hnutí ke vstupu do Strany zelených.

Vzpoura na lodi Bounty

Aktivista NESEHNUTÍ kriticky hodnotí jak Tmavozelenou výzvu, tak samotný záměr některých lidí z prostředí ekologických iniciativ prosadit reformy ve Straně zelených.

6. ledna 2003 /

Smutný černobílý svět

Redaktor Sedmé generace oponuje vyostřené kritice Tmavozelené výzvy.

5. ledna 2003 /

Není všechno zlato, co se zelená

Člen brněnské skupiny Amnesty International reaguje na rozhovor Sedmé generace s americkým ekonomem Davidem Kortenem. Připomíná odvrácenou stranu režimu v Bhútánském království, jež se snaží čelit globalizačním tlakům.

3. ledna 2003 /

Obrázky

Ani tentokrát nechybějí zajímavé sociálně-ekologické zprávy z domova i ze světa.

2. ledna 2003 /
Sedmá generace 2/2024 vychází v 2. polovině dubna.