Sedmá generace

Sedmá generace 5/2003

Duhová energie je špinavá energie

„Duhová energie“ pojmenovala společnost ČEZ marketingovou kampaň, kterou získává zákazníky pro svoji elektřinu. Přitažlivý slogan je však zavádějící. Proud, který prodává, pochází ze špinavých zdrojů: z povrchových dolů, uhelných elektráren a jaderných reaktorů.

30. května 2003 /

Rajchéřov: Nepostavené rekreační město

V dalším díle seriálu o významných kauzách ekologického hnutí se podíváme na česko-moravsko-rakouské pomezí. Zde se v polovině devadesátých let snažili ochránci přírody zabránit výstavbě obřího rekreačního areálu v místě zaniklé obce Rajchéřov.

29. května 2003 /

Střet civilizací, nebo střet mentalit? (1. díl)

„Pokusíme-li se vytvořit mapu současného světa na základě velmi všeobecných mentalit, vyvstane před námi obraz, který mozaiku předchozích teorií jistě nezruší, nicméně poněkud přeskupí. Světy různých mentalit totiž procházejí nejen skrze Huntingtonovy civilizační okruhy, ale i napříč územními celky etablovaných národních států.“ Dokončení rozsáhlého pojednání filozofa Lubora Kysučana najdete v šestém čísle Sedmé generace.

28. května 2003 /

Nebezpečná bezpečnosť

Koncom apríla prebehol v Brne už siedmy veľtrh „obrannej a bezpečnostnej“ techniky IDET. Už tradične sa veľtrh stáva terčom protestov aktivistov z rôznych ľudskoprávnych organizácií. Čo považujú demonštranti na aktivitách podobného druhu za kontroverzné, sa pokúsili objasniť Milan Štefanec a Katarína Potfajová z antimilitaristickej skupinky NESEHNUTÍ, ktorá sa zaoberá, okrem iného, monitoringom exportov zbraní z ČR.

28. května 2003 /

Kdo se ve Smradech pozná, je smrad

O novém filmu Smradi, životě na venkově i ekologickém nazírání na svět jsme si povídali se spisovatelkou, scenáristkou a patronkou Hnutí DUHA.

26. května 2003 / ,
Sedmá generace 2/2024 vychází v 2. polovině dubna.