Sedmá generace

Sedmá generace 5/2005

editorial

Vážené dámy, vážení pánové, podzim se neodmyslitelně pojí — vedle sklizně vina či jablek — s počátkem nového školního roku. Pravě škola jako jen máloco jiného výrazně (de)formuje lidskou bytost. Naznali jsme tedy, že stoji za úvahu podívat se na české školství zblízka. A protože se naše zážitky ze základní školy pojily především s nudou, […]

31. října 2005 /

Chtít se učit je přirozené…

Jak dlouho bude veřejnost tolerovat nekvalitní vyučování a ubíjení schopností dětí jako normální součást školství?

30. října 2005 /

Škola, kde učitel nevyučuje

Znáte různé alternativy ke konvenčnímu školství? Poradíme vám…

29. října 2005 /

Krok za krokem k jiné škole

Kdesi stojí dům, kde žiji jenom děti. Všechno zařízeni je v něm malé: stolečky, židle i ostatní nábytek, nádobí i nářadí. A každý si v něm může dělat to, na co má právě chuť. O tomto dětském snu věděla už Marie Montessoriová…

27. října 2005 /

Domácí vzdělávání — jedna z alternativ?

Před sedmi lety začala oficiálně učit své děti doma hrstka nadšenců. Dnes by zhruba tři sta doma vzdělávaných dětí z 1. až 5. třidy zaplnilo první stupeň středně velké školy.

26. října 2005 /

Genderové nerovnosti v české škole

Zdravotní bratr a počítačová expertka, leckomu by se to mohlo zdát nepatřičné, obzvláště ve společnosti, kde se o genderové diskriminaci obecně moc nepřemýšlí, tedy ani na školách.

25. října 2005 /

Pavlovské víno a bylinky

Kde už jinde hledat ekologické vinaře než pravě v Pavlově, tradiční vinařské baště známé už od 15. století…

23. října 2005 /

Mozaika zo sveta genetických technológií

Klonované embryonálne kmeňové bunky — Prvý klonovaný pes — Farmaceutické látky z GM rastlín

22. října 2005 /

Paralelní ekonomické světy

Práce — nebo raději spolupráce? Jak vypadala ekonomika přírodních národů? Kdo je vlastně produktivní? Jakou roli hraje dobrovolnictví v etických ekonomikách a co je to work-share?

21. října 2005 /

Boj o tatranskú prírodu

Listopadová vichřice s rozsáhlými polomy dala vyniknout nejednomu rekreačnímu středisku v dotčené oblasti. Nepřehlédnutelný je však hlavně chaos v kompetencích ochrany národního parku.

19. října 2005 /

Kdo se potí za naše trička?

Skutečna tvař oděvního průmyslu očištěna od make upu vyhlášených značek a rtěnky luxusních butiků zdaleka nepatři ke krasavicím. Spiš se blíží podobě ztrhané ženy, jež pracuje 13 hodin denně.

18. října 2005 /

Nebezpečná elektráreň

Slovenska vláda udržuje miliardovými infúzemi při životě zastaralou a z bezpečnostního hlediska nevyhovující jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích. Koho státní zakázka doopravdy vyživuje?

17. října 2005 /

Jak hořický perníkář k dvojímu řemeslu přišel

Na Kunětickou horu to z Pardubic není daleko. Z konečné autobusu stačí jen kousek projít lesem a rázem se návštěvník ocitne v pohádce, kde nechybí ani Ježibaba s perníky.

15. října 2005 /

Byl jednou jeden…

Recenze knihy Ali Smithove Jiné povídky a jiné povídky.

14. října 2005 /

Zahrada lásky

V létě roku 2000 se umělec James Ursell vrátil do rodného severního Devonu, aby zde vytvořil zahradu. Své dílo umístil hluboko do starého olšového a bukového lesa…

13. října 2005 /

Z gruntu natočené štěstí

Zda se, že máme poslední dobou štěstí na filmy. A to skutečně s velkým „Š“.

11. října 2005 /

Předat dětem něco, co je k žití

„To, co se u nás děje, je obrovské svinstvo, které se ani nedá popsat,“ říká zastupitel Horního Jiřetína, obce, kterou chtějí uhlobaroni i někteří politikové zbourat kvůli hnědému uhlí.

10. října 2005 /

Svoboda, odpovědnost a prezidentská slova

Prezidentovy provokativní projevy o neziskových organizacích, jež označuje za hrozbu demokracie, mají svoji oběť.

9. října 2005 /

Bůh stojí při nich

Americký novinař a televizní komentátor varuje před nebezpečím, které pro naši planetu představuje americká náboženská pravice.

7. října 2005 /

Iluze pokroku

Věda jako prostředek k lehčímu životu obyvatel Země, věda jako příčina genocidy a ničení přírody, věda jako opium lidstva, věda jako cesta do nesvobody…

6. října 2005 /

Pue haba Aceh?

V záplavě neštěstí New Orleans, které hurikán Katrina proměnil ve slané jezero, se pomalu rozpouští vzpomínka na prosincové zemětřesení v jihovýchodní Asii, jež zvedlo gigantické vlny tsunami proti pevnině.

5. října 2005 /

obrázky

Má smysl chránit životní prostředí, ale dělat to nebudu. Tak by se daly shrnout výsledky květnového průzkumu CVVM. Více než 80% Čechů sice pokládá zapojení jednotlivce do ochrany přírody za významné, v praxi však svůj názor podpoří konkrétním krokem jen někteří z nich. Například šetrné výrobky si kupuje 25% obyvatel, pravidelně si je však z obchodu odnáší jen […]

3. října 2005 /
Sedmá generace 2/2024 vychází v 2. polovině dubna.