Librarium

22. září 2013 / ,

Pokud si některou z níže uvedených knih koupíte na Kosmas.cz (přes kliknutí na konkrétní obálku), finančně pomůžete Sedmé generaci. Knihy Plochozemě a Příroda. Nekonečná inspirace vědy si můžete s 10% slevou objednat v e-obchodě Hnutí DUHA.

Petr Kopecký: Vzdálení i blízcí, Host, červenec 2013

Existuje řada literárněkritických škol a možná se budete divit, ale existuje i směr ekokritický. Petr Kopecký nabízí literární analýzu děl Robinsona Jefferse a Johna Steinbecka právě ekokritickou optikou. Díky své víceoborovosti má ekokritika „potenciál rozšiřovat obzory a odkrývat nové souvislosti,“ o což se v této přehledně napsané knize pokouší i autor. Analyzovaní spisovatelé jsou dle něj mistry literární krajinomalby, k čemuž jim pomohla výjimečná typografie kraje, v němž oba žili — Kalifornie. Bez povšimnutí nezůstávají ani environmentální postoje Jefferse a Steinbecka či jejich ekofilosofický rozměr. Překvapivě osvěžující čtení.

Jan Malura, Martin Tomášek (eds): Krajina, Filozofická fakulta Ostravské univerzity, září 2013

Tento odborný sborník přináší důkladný rozbor krajiny nalézané především v české literatuře a výtvarném umění. Jednotliví autoři přibližují a interpretují význam krajiny například v dílech Karla Václava Raise, Karla Klostermanna či povídkách Želary Květy Legátové, nechybí však ani básnická kompozice Garyho Snydera Hory a řeky. Na téměř čtyřech stech stran se též dozvíme, jak vnímali krajinu naši předkové, proč je třeba důkladně rozlišovat mezi krajinou a krajinomalbou nebo jakým způsobem lze zkrotit zlou krajinu. Zaujme i rozsáhlá obrazová příloha či problematizace používání pojmu krajiny Karlem Stibralem.

Umění vybírat, Ekologický institut Veronica, září 2013

Stále máte problém vyznat se v tom, jak ekologicky co nejšetrněji osvětlit váš pokoj? Čekáte mimi a nevíte, jaké pleny používat? Nebo chcete dítěti koupit nezávadnou hračku a nevíte, jak ji poznat? To vše a mnohem více vám poradí příručka Ekologického institutu Veronica Umění vybírat. Našince potěší zejména málo známé informace, jak poznat šetrnou elektroniku, vybrat nejšetrnější květiny nebo kde koupit dřevěný nábytek z udržitelného lesa a čím jej pak natřít. Všech deset tematických kapitol zdobí obsahová i grafická přehlednost. Publikaci si můžete objednat jako dárek k předplatnému Sedmé generace. Příjemné vybírání!

Mat Fournier: Příroda. Nekonečná inspirace vědy, Rebo Productions, červenec 2013

Lopatka větrné elektrárny inspirovaná ploutví keporkaka, vlnitý plech lasturou hřebenatky, suchý zip semeny lopuchu, papír stavbou vosích hnízd, fotovoltaické panely okem mouchy, příď šinkansenu hlavou ledňáčka, stavební materiál biomineralizací mořských korálů — toť jen pár příkladů, kdy se vědecké vynálezy inspirovaly přírodou. V této vizuálně luxusní publikaci se dozvíte nejen mnoho dalších příběhů, ale úvodní studie vám přiblíží principy bioniky, oboru využívajícího znalosti stavby a funkcí živých organismů, včetně hnutí biomimikry, které se snaží od přírody naučit principy obnovitelnosti a energetické nezávislosti.

Edwin A. Abbott: Plochozemě, B4U Publishing, září 2013

Sto dvacet let starý sci-fi (či math-fi) „román mnoha rozměrů“ anglického učitele a teologa Edwina A. Abbotta provádí čtenáře dvourozměrným světem, v němž se střetávají Přímky (ženy), Trojúhelníky (nejnižší třída a vojáci), Čtverce (odborníci a gentlemani), Šestiúhelníky (šlechta) a vládnoucí Kruhy. A možná přijde i Koule z trojrozměrné Prostorozemě. A možná Pravda, které se odsouzený vypravěč před závěrečným tribunálem Rady zaslíbil, bezpochyby zvítězí. A možná zamíříme k tajemství pěti, šesti Rozměrů a vzroste představivost a skromnost lidského rodu. Jakákoliv podobnost se současnou realitou je samozřejmě čistě náhodná.

Magdalena Beranová: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku, Academia, říjen 2011

A na závěr něco k hlavnímu tématu tohoto čísla 7.G. Druhé, doplněné vydání autorčiny čtvrté knihy o dějinách výživy mapuje dlouhé období od pračlověka přes starověk až po počátky novověku. Kromě skladby jídel a nápojů (včetně jedlých kytek, hub, sladkostí, omastků či koření) si všímá stolování, hladomorů, půstů, vybavení kuchyní nebo mlynářství. Závěrečná stostránková příloha přináší spoustu receptů, od pravěkých jeskyní přes jídla prostých Římanů a otroků až po českou novověkou kuchyni. O bohatou literaturu opřený výklad doprovázejí četné dobové ilustrace i fotografie z rekonstrukcí přípravy starodávných jídel.

Další díly Libraria si můžete přečíst tady

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo nejprve rozhodnout o schválení tohoto komentáře a jeho následném zveřejnění. Více v "Pravidlech pro komentáře" níže. Děkujeme za pochopení.

Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: Publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.

Sedmá generace 6/2019 vyjde v 2. polovině prosince.