graphic-header
Občanský kalendář » «»

srpen 2016

2016-7&clndr_act=2016-8-27
2016-9&clndr_act=2016-8-27
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8
sobota 8. srpna   »   1 událost
9
sobota 9. srpna   »   1 událost
10
sobota 10. srpna   »   1 událost
11
sobota 11. srpna   »   1 událost
12
sobota 12. srpna   »   2 události
13
sobota 13. srpna   »   1 událost
14
sobota 14. srpna   »   1 událost
15
sobota 15. srpna   »   1 událost
16
sobota 16. srpna   »   2 události
Akce » Festival Banát
22
sobota 22. srpna   »   1 událost
23
sobota 23. srpna   »   1 událost
24
sobota 24. srpna   »   1 událost
29
sobota 29. srpna   »   1 událost
30
sobota 30. srpna   »   1 událost
31
sobota 31. srpna   »   1 událost
Zůstaňte se 7.G v kontaktu »
Sítnice »

Divočina v Sedmé generaci

V každé 7.G je kus divočiny.

Anketa »

Přál/a byste si chodit do přírody víc?

ano, ale nemám čas

ano, ale musím pracovat

ano, ale musím se starat o rodinu

ano, ale jsem líná/ý

ano, tento rok se mi to podaří

ne, jsem v přírodě tak akorát

ne, bojím se klíšťat a jiné havěti

ne, příroda není pro mě

Ke stažení »

Chcete mít 7.G ve svém počítači napořád? Stačí si stáhnout naše tapety, bannery či ikonky.

7.G twitter »

Sítnice  »

Globální potravinový skandál
autor/ka: Wikimedia Commons 

Veronika Gregušová

Globální potravinový skandál

Je na světě dost jídla pro všechny? Aktivista a spisovatel Tristram Stuart nás seznamuje s odvrácenou stranou lidského potravinového řetězce. 

V následujícím čtrnáctiminutovém videu britského aktivisty a autora knihy Waste: Uncovering the Global Food Scandal Tristrama Stuarta se dozvíte, jak lidé nešetrně zacházejí s potravinami. Stuart nabourává všeobecný předpoklad, že většinu vyhozeného jídla na světě tvoří prošlé potraviny; argumentuje totiž, že se jedná o chutné a čerstvé potraviny, které pouze neodpovídají kosmetickým potravinovým standardům (tvar, zahnutí, povrch). Plýtvání potravinami a jídlem ilustruje na příkladu devíti sušenek, které sám vylovil v koši při inspekci jednoho nejmenovaného supermarketu a které mají představovat celkové množství jídla vyprodukované na zemi za jeden rok. Ukazuje, že jedna sušenka se ztratí přímo na poli vlivem špatných metod sběru a skladování, tři sušenky putují do pěstování dobytka pro maso a mléčné výrobky, další dvě sušenky vyhodíme v domácnostech, supermarketech či restauracích a jen zbývající tři sušenky opravdu sníme.

Je tedy na světě dost jídla, nebo málo? A jak nakrmit hladovějící? Odpovězte si sami. Každopádně Tristram přichází se svou vlastní iniciativou nazvanou Feeding the 5000, která na různých místech světa pořádá kampaň za šetrné zacházení s potravinami a je doprovázená jídelními hody pro pět tisíc lidí. 

Další informace najdete na http://feedbackglobal.org/.

[21. října 2014]




Okomentujte článek na facebooku...

...anebo svůj komentář přidejte zde:


Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.