Potravinová soběstačnost je útěk

23. února 2019 /
foto: archív Jana Valešky (vše)
Být schopný vypěstovat si všechno potřebné sám zní na první pohled pěkně. Když se to však vezme do důsledků, znamená to také izolovat se do velké míry od ostatních lidí a uzavřít se před světem. V soudobém potravinovém systému, založeném na vzájemném obchodu, je navíc dosažení soběstačnosti téměř nemožné. Podle jednoho z tahounů českého ekologického zemědělství Jana Valešky také nemá usilování o soběstačnost velký smysl. Mnohem důležitější je podle něj možnost utvářet potravinový systém s přístupem ke zdravým, místním potravinám, které vznikají v souladu s prostředím.

Celý text je přístupný pouze předplatitelům a předplatitelkám. S předplatným získáte přístup nejen k tomuto článku, ale i k tisícům dalších, publikovaných v 7.G od roku 1991. Roční e-předplatné stojí od 210 Kč a zahrnuje i přístup k 7.G číslům ve formátech pdf, epub a mobi. Roční předplatné tištěné verze můžete získat od 360 Kč. Podrobnosti najdete na www.sedmagenerace.cz/predplatne. Děkujeme za podporu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo nejprve rozhodnout o schválení tohoto komentáře a jeho následném zveřejnění. Více v "Pravidlech pro komentáře" níže. Děkujeme za pochopení.

Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: Publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.

Sedmá generace 6/2019 vyjde v 2. polovině prosince.